Rotterdam wil in Nederland koploper worden met het lokaal opwekken van zonne-energie. Met het opschalen van de lokale zonne-energie in Rotterdam zet de gemeente een belangrijke stap in het verwezenlijken van de ambitie om in 2050 een klimaatneutrale stad te zijn.
Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid, Luchtkwaliteit en Energietransitie): “Rotterdam is nu nog grotendeels afhankelijk van fossiele brandstoffen en verantwooordelijk voor 20 procent van de nationale CO2 uitstoot. Met deze versnelling zetten wij een belangrijke stap in de richting om van koploper vervuiling in de komende tien jaar koploper schone energie te worden”.
Vraag en aanbod
De vraag naar groene energie zal in de aankomende jaren fors toenemen. Het elektrificeren van processen in de haven en in de stad, het gebruik van elektrische auto’s en het sluiten van de kolencentrales gaan zorgen voor een verschil in vraag en aanbod. Er is dus veel schone energie nodig.
Focusgebieden
De gemeente heeft vier focusgebieden in kaart gebracht waar het opwekken van zonne-energie het beste te realiseren is. Deze focusgebieden zijn zon op daken, zon op water, zon op velden en zon op infrastructuur. Het in kaart brengen van deze gebieden zorgt voor een nauwkeuriger beeld want niet alle locaties zijn beschikbaar voor het voor het opwekken van zonne-energie.
Wat gaan we doen?
Op alle vier de focusgebieden zijn er veel ontwikkelingen gaande. Het is belangrijk dat de realisatie van deze ontwikkelingen in nauw overleg gaat met alle andere belangrijke betrokken partijen in de stad.
Zo werkt de gemeente samen met het Havenbedrijf aan een uitbreiding van het drijvende zonnepark in de Slufter. De gemeente is met Rijkswaterstaat in overleg voor geschikte locaties waar zonnepanelen op geluidsschermen kunnen worden aangebracht. In Pernis en Schiebroek begint Rotterdam binnenkort met de aanleg van twee zonneparken. In Hoek van Holland wordt op dit moment gekeken naar mogelijkheden voor een zonnepark.
Rotterdam helpt ondernemers en verenigingen actief bij het realiseren van zonnedaken door in een vroeg stadium adviseurs, kennis en middelen in te zetten. De gemeente stimuleert daarnaast energiecoöperaties om bewoners in de gelegenheid te stellen om te investeren in het lokaal opwekken van zonne-energie.