Ooit werd er gevochten tegen windmolens, eeuwen geleden inmiddels, de stoomtrein was des duivels en moest meteen worden verboden, de radio was godslastering en de tv heiligschennis.
Gelukkig hadden we kolen en olie in de grond en kon moeder de vrouw eindelijk verstandig het potje koken, stukken beter dan op houtblokken en paardenkeutels. Maar ja, kolen werden zeldzaam en olie en gas werd uit den boze want het land zakte er door in, dat moet je niet hebben natuurlijk als je al onder de zeespiegel woont!
Gelukkig gaan we met de tijd mee en zoeken we milieuvriendelijke oplossingen. Zon en wind energie en nog wat middeltjes in de maak, zoals waterstof, laten ons een schone toekomst zien. Maar nee hoor, net als bijna twee eeuwen geleden staan er weer tegenstanders op, de windmolens ‘vervuilen’ samen met al die zonnecellen het uitzicht, het moet niet gekker worden. Kennelijk wonen mensen liever tussen hoge rokende schoorstenen van de petrochemische industrie en genieten ze van knallende uitlaten van scheurende auto’s, zoals menigeen in de Randstad nu nog doet. Trouwens protesteren tegen windmolens is niet voor het eerst, maar die toen oude krakende en lawaaimakende graan, hout, water en pepermolens zijn nu historisch erfgoed en trekken jaarlijks miljoenen toeristen, de omwonenden zijn er blij mee.
Je vraagt je af wanneer het nu eens wel goed is. Dan maar geen windmolens en zonnecellen en maar gewoon weer de Groningse bodem leegzuigen? Kernenergie kan ook nog, maar die wil zelfs ik niet in mijn buurt hebben, mij te link. Het plan van Luc Lievense, die in 2015 overleed, was perfect, een water- getijden energie, gecombineerd met windmolens, dan zou heel ons land daar de energie van kunnen gebruiken. Het Markermeer was daar perfect voor, maar ja, de regering had geen centen en het publieke draagvlak was te gering. Wat is er nu anders, niet veel toch?
Reacties: jan@komawa.nl