Zomerklokjes
column Jan Koopmans week 14-2019
Ik ging zaterdag eens een keertje vroeg naar bed, het was amper 2 uur en dat is voor ons, mijn eega en ik, best wel redelijk op tijd.
7 uur later werden we weer wakker en toen was het potdorie al 10 uur!
Op mijn horloge hadden we 7 uren geslapen, maar de andere klokken in huis, die radiografisch worden gestuurd, stonden een uur verder.
Laat het maar heel snel veranderen in gewoon een vaste tijd, want zomer- en wintertijd is al lang uit de tijd.
In een 24 uurs economie is het beslist niet meer nodig.
De natuur is er ook niet op ingericht, vogels hebben geen horloge en onze hond snapt er ook geen kauwbot van.
Je hele bioritme raakt de kluts kwijt, je ochtendontbijt smaakt anders, je stoelgang is op andere tijden en de zon komt gewoon op.
We gebruiken toch al bakken energie, dat ene uur dat het licht in de ochtend later aan gaat wordt teniet gedaan door het in de avond eerder aan te doen, en visa versa, dus wat kost het meer of minder?
Dat gedoe met die tijden stamt nog uit de periode dat men kaarslicht gebruikte, het zou minder kaarsen kosten toentertijd, al bleek dat ook niet te kloppen, een oeroud gebruik dat we in 1977 opnieuw invoerden. Het komt al uit 1895, maar dat werd toen afgeblazen, daarna heeft het Duitse Keizerrijk het in 1916 pas ingevoerd, wij schaften het later weer af, tot 1977.
Maar ja, laten we maar gewoon de zon de zon laten en alle klokken gelijk zetten, wel zo gemakkelijk.
Voor de economie maakt het niks meer uit, je hebt het in de winter nu eenmaal koud en in de zomer warm.
En ook onze Spijkenissebrug is er aan gewend hoor, In de winter storingen door krimp van de kou, in de zomer door uitzetting van de warmte, hoe dan ook hij blijft trouw aan de storingen, dat dan weer wel.
De tijd is niet zo belangrijk, dat er bijna geen vlinders meer zijn is erger, daarom hebben we bloemen geplant in de tuin, die zijn gewoon op tijd.
Reacties: jan@komawa.nl